Het VCE-Concept werd in 1999 ontwikkeld om een groep isolatie-producten die al meer dan 35 jaar succesvol op de Benelux-markt voorhanden zijn, ook in de rest van Europa te commercialiseren.

 

Alle gecommercialiseerde producten hebben als voornaamste grondstoffen : Vermiculiet, Cement en EPS ; dit verklaart dan ook meteen de afkorting "VCE".

 

Het EPS, dat veruit het grootste volume vertegenwoordigd, is steeds afkomstig van gerecupereerde afvalstoffen : EPS-verpakkingen worden fijngemalen tot herbruikbare korrels.
Dit betekent meteen ook dat het VCE-Concept een dubbele bijdrage levert aan het milieu :

  • de producten zijn isolatie-materialen; dit beperkt het energieverbruik van de gebouwen en levert zo zijn bijdrage aan milieu door het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verminderen van de hoeveelheid aardolieproducten die aan de aarde onttrokken worden
  • de belangrijkste grondstof is EPS dat afkomstig is van verpakkingsafval; op jaarbasis produceert Europa een enorme hoeveelheid verpakkings-EPS, waarvoor op het einde van de levencyclus een oplossing moet gevonden worden ; verwerken in bouwmaterialen is daarvan één van de beste (voor meer info : EUMEPS )

 

De producten worden ondergedeeld in twee grote groepen :

  • producten : de verwerking hiervan is eenvoudig ; deze producten worden dan ook verkocht via de bouwmaterialen-markt (zowel professioneel als doe-het-zelf)
  • systemen : de verwerking hiervan is gecompliceerd ; deze producten worden dan ook enkel geplaatst door een netwerk van gespecialiseerde plaatsingsfirma's (de "Gecertificeerde Plaatsers")

 

De VCE-structuur is een internationale organisatie met 3 niveau's :

  • VCE International doet onderzoek naar nieuwe toepassingen in EPS-mortels. VCE International verzorgt ook de internationale commercialisering van de reeds ontwikkelde producten : Pirotherm, Isobet, Styrobet, Piromix, Piroline, G08 en Vermeton.
  • In elk land wordt VCE International vertegenwoordigd door een dochter-onderneming. Deze VCE "national" verzorgt enerzijds de productie van de isolerende mortels en anderzijds de nationale commercialisering van de verschillende producten (Piromix, Isobet, Styrobet)
  • Voor het plaatsen van de isolatiesystemen (Pirotherm, Isobet-Plus en G08) zijn er in elk land verschillende Gecertificeerde Plaatsers met speciaal opgeleide vakmensen.